Wanneer de dagen weer korter worden, neemt het aantal inbraken toe, met name in eengezinswoningen en rijtjeshuizen. Inbrekers maken namelijk graag gebruik van het donker voor hun strooptochten. Daarbij dringen ze meestal niet via de voordeur uw woning binnen, maar breken ze achterdeuren of ramen open, klimmen ze via het garagedak naar binnen of forceren ze een bergingdeur, want achteringangen, zoals een berging- of garagedeur met toegang tot het huis, zijn vaak onvoldoende tegen inbraak beveiligd. Bovendien bevinden deze zich meestal uit het zicht zodat het inbrekersgilde ‘rustig kan werken’.

40 inbraken in mei en juni 2009 tegen 112 in november en december – deze cijfers over het 250.000 inwoners tellende Braunschweig maken duidelijk dat inbrekers toch vooral in de herfst actief zijn. De beste bescherming tegen inbraak zijn beveiligde ingangen. “Een dief heeft maar weinig tijd. Na enkele seconden zal hij zijn poging staken en het liever bij een andere woning proberen”, aldus Sven Diembeck, veiligheidsexpert bij de Duitse deurenproducent Teckentrup. Om te voorkomen dat ongenode gasten uw huis binnendringen dienen ramen en deuren in principe altijd te worden afgesloten door de laatste persoon die het huis verlaat, ook als dat maar voor eventjes is.

DIN-weerstandsklassen bieden veiligheid

Alhoewel toegangen tot kelders vaak ook nog buiten het zicht liggen, zijn deze in veel oude gebouwen slechts voorzien van een eenvoudig open te breken houten deur en een onveilig slot.Deuren die voldoen aan DIN-weerstandsklasse 2 (WK2) bieden daarentegen reeds een effectieve bescherming. Meervoudige vergrendeling, stalen veiligheidspennen, massieve scharnieren en de beveiliging tegen uittillen, uitboren en uittrekken zorgen ervoor dat zulke deuren alleen met veel geduld en gereedschap kunnen worden opengebroken.

Ook de toegang tot de woning via de garage bergt een verhoogd inbraakrisico in zich. Vaak blijft de garage open en oudere garagepoorten zijn voor inbrekers toch al een fluitje van een cent. Bovendien is de deur in de garage die toegang geeft tot de woning vaak niet afgesloten of is ze niet bestand tegen een valse sleutel of een koevoet. Optimaal is dan dubbele bescherming – zowel op de deur als op de garagepoort. Voor de zij-ingang dient in ieder geval een deur te worden gekozen die voldoet aan weerstandsklasse 2. Verder is het raadzaam om voor de doorgang van de garage naar het woonhuis een brandwerende deur te nemen. Diembeck adviseert tot slot ook om te kiezen voor een geluids- en warmte-isolerende deur: “Dan dringt er geen kou en geen lawaai meer in uw huis binnen.” Garagepoorten met TÜV-goedkeuring voor inbraakwering voorkomen dat dieven met uw spullen uit de garage aan de haal gaan. Hier worden immers vaak waardevolle bezittingen bewaard zoals fietsen, tuingereedschap en elektrisch gereedschap.