Veiligheid in de parkeergarage – dankzij kleurcode en brandveiligheid

Licht, vriendelijk en voorzien van een eenvoudige verkeersgeleiding: de nieuwe ondergrondse parkeergarage van de Luxemburgse luchthaven toont aan hoe zulke nuttige gebouwen modern kunnen worden vormgegeven. Het centrale vormgevende element is kleur. De vier parkeerniveaus onderscheiden zich enkel van elkaar door de verschillende kleuren. De basiskenmerken zijn identiek. Alle brandwerende deuren – de deuren voor de trappenhuizen, de poorten bij de inritten – passen in het totaalconcept van het geleidingssysteem. Daarmee helpt de kleurcode niet alleen de autorijder op weg naar een parkeerplaats, maar ook de autobezitter om zijn of haar auto terug te vinden.
De tijden van trieste ondergrondse parkeergarages waarin de gebruikers zich onveilig voelden, behoren tot het verleden. De parkeergarage van de nieuwe terminal op de Luxemburgse luchthaven is daarvan een goed voorbeeld: geen donkere hoeken maar lichte muren. Door het bewust toepassen van kleur krijgt het gebouw een vriendelijke uitstraling. Daarnaast helpt de kleur bij de oriëntatie in de garage. Immers elke etage heeft zijn eigen kleur: geel, groen, rood of blauw.  Door de dikke strepen die zijn aangebracht in één van deze kleuren op de muren, kan de bezoeker zich heel eenvoudig oriënteren. Verder zijn alle toegangen, dus de deuren van het trappenhuis, de poorten van de inritten en zelfs de speciale deuren (bijv. van de elektriciteitsruimten), in de kleur van de etage gelakt.

De deuren en poorten (Teckentrup, Verl) werden gegrond afgeleverd op de bouwplaats en hoefden ter plaatse alleen nog maar te worden gelakt. In totaal ging het om 300 deuren, 32 brandwerende sectionaaldeuren en 20 brandwerende schuifdeuren. Daarbij waren de deuren van de laatste categorie deels uitgerust met een loopdeur.

Veelzijdige toepassingsgebieden voor brandwerende deuren

Ondergrondse parkeergarages hebben bijzondere brandrisico’s. Om de uitbreiding van het vuur te voorkomen zijn alle toegangen en inritten uitgerust met een brandwerende T-30 deur. De deuren die het meest worden gebruikt tussen parkeergarage en terminal moeten daarenboven zeer duurzaam en robuust zijn. Hiervoor is de robuuste brandwerende deur T90-2-SV toegepast. Verder zorgt een valdorpel voor de rookwering in het gebouw. En omdat de valdorpel niet over de vloer sleept is deze zeer slijtagearm.

Op elke verdieping van de ondergrondse garage bevindt zich een elektrische ruimte. Hier is het brandgevaar extreem groot – daarom zorgen hier T 90-1 deuren voor de brandveiligheid.

Trappenhuizen, galerie en vluchtwegen zijn afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden uitgevoerd met een hoek- of een blokkozijn. De ronde beglazingen in de gangvleugels zorgen voor een vrij zicht in de

  aangrenzende ruimten zodat tegemoetkomende personen worden gezien voordat men de deur opent.

De opritten van de afzonderlijke verdiepingen zijn uitgerust met T30 schuifdeuren. Om ervoor te zorgen dat in geval van nood personen kunnen vluchten van de desbetreffende verdieping, zijn hier gedeeltelijk loopdeuren zonder drempel in de garagedeuren geplaatst.

Tussen de verschillende brandvakken op de afzonderlijke niveaus zijn schuifdeuren (zonder loopdeur) geplaatst – of brandwerende sectionaaldeuren: deze besparen (parkeer)ruimte omdat ze als ze zijn geopend onder het plafond liggen en daarmee aan de zijkanten veel minder ruimte nodig hebben dan schuifdeuren.

Slotsom

Een ingetogen vormgeving en geteste bouwelementen creëren een rondom veilige ondergrondse parkeergarage: lichte verdiepingen en een overal toegepast kleurconcept leiden luchthavenbezoekers veilig door het gebouw. Voor de veiligheid bij brand zorgen de brandwerende deuren en poorten.