Wie zijn ogen in de stadions goed de kost geeft ontdekt niet alleen doelen, maar ook een grote verscheidenheid aan andere deuren en poorten: bij de ingangen, voor de opslagruimten of boven de balies van de kiosken, zoals in het nieuwe Bundesliga stadion, de in 2009 ingewijde Arena van 1899 Hoffenheim.  Wij hebben hier veel van onze producten geleverd; van de architectonisch hoogwaardige sectionaaldeuren met strekgaasvulling voor de stadiongevel tot en met de brandwerende deuren in de catacomben”, vertelt ons Achim Schröter van de deurenproducent Teckentrup uit het Duitse Verl.
Het nieuwe voetbalstadion aan de A6 bei Sinsheim werd in minder dan twee jaar gebouwd. Hier zitten de fans op de eerste rij zo dicht op het veld dat ze de spelers bijna kunnen aanraken. Elk weekend stromen tot wel 30150 toeschouwers naar het nieuwe Bundesliga-stadion. Zonder pretentie heet het stadion de Rhein-Neckar-Arena – in de streek weet echter iedereen wie er achter het ambitieuze project zit, namelijk SAP oprichter Dietmar Hopp.

Een lichte dakconstructie, dat zonder ondersteuning als een ring over de tribunes is gelegd, beschermt tegen regen zonder dat het zicht erdoor minder wordt. Ongeveer twee derde van de plaatsen is uitgerust met moderne klapstoeltjes. Daarmee bieden deze plaatsen ook ruimte om te staan. Op de westelijke tribune, waar de bezoekers in de middag ook kunnen genieten van de zon in de rug, bevinden zich de business lounges; clubruimtes met directe toegang tot de tribune. Voor de ‘gewone fans’ is er de fankroeg met plaats voor 400 mensen. Rondom het stadion loopt een galerie van waaruit de bezoekers toegang hebben tot de verschillende blokken. Op dit niveau zijn in totaal 18 kiosken gevestigd waar de toeschouwers in de pauze en voor en na de wedstrijd terecht kunnen voor versnaperingen.
In de catacomben zijn er voor de spelers niet alleen de kleedruimten, maar ook ruimten voor de wedstrijdvoorbereiding en om te herstellen, zoals een ontspanningsbad, een massageruimte en een fitnessruimte. Bovendien bevindt zich daar de trainerskamer. Hieronder klopt ook het hart van het stadion, dit is de plaats van waaruit de verschillende delen van het stadion worden verzorgd. Hier bevinden zich de opslagruimten voor de catering en de greenkeepers en de techniekruimten. De voorwaarden zijn dus ideaal voor een fraaie wedstrijd.

Poorten…

“In de Rhein-Neckar-Arena zijn 21 roldeuren, 10 sectionaaldeuren met afmetingen tot wel 6000 x 4185 millimeter en in totaal 242 deuren geplaatst”, aldus Teckentrup specialist Schröter.

De twee meest fraaie poorten sluiten de ingangen voor de spelersbussen af. Met hun strekgaasvulling gaan ze harmonisch op in de spectaculaire metalen gevel van het stadion. Voor de ‘luchtige’ vulling bestaat daarnaast ook een praktische reden: de toevoer van frisse lucht nabij de grond zorgt ervoor dat het gras in goede conditie blijft. De uitgebalanceerde techniek valt in dat opzicht nog nauwelijks op – zoals de lage lateihoogte met de daarachter gemonteerde veeras. Deze zorgt voor een nettodoorgangshoogte van 4,00 meter. De overige techniek: aandrijving met impulsbesturing – en aan de zijde van de thuisploeg met een speciale oplossing voor de kabeldoorvoer naar de zendwagen.

De deur van de greenkeepers is ondoorzichtig – maar door zijn zwarte oppervlak wel mooi. En dat moet ook want hij is vanaf enkele tribunerijen te zien. Wat echter niet aan de deur (Teckentrup sectionaaldeur SL) te zien is, is het fijne werk van de productie. “Vanwege de geringe beschikbare ruimte en enkele installatiebuizen in de buurt van de latei, was hier een millimeter nauwkeurige planning vereist. Alle afmetingen moesten zeer precies worden bepaald en aan de productie worden doorgegeven”, aldus ingenieur Ingo Wellenbrock, projectleider van het planningsbureau AGN.

Voor de kiosken waren roldeuren met zeer ongewone afmetingen nodig – deze moesten de verkoopruimte, die zeer breed maar tegelijkertijd niet zo hoog is, goed afsluiten. Vanwege de gastronomie, preciezer gezegd vanwege de grills, moest er bovendien rekening worden gehouden met een verhoogd rookrisico. “Om dat te garanderen hebben wij een speciale borstelafdichting voor de geleiderails ontwikkeld”, zo legt Achim Schröter, verkoopleider voor industriedeuren bij Teckentrup ons uit. Boven en onder zorgen gewone afdichtingen voor de bescherming rondom. Om er voor te zorgen dat de deuren ook in geval van nood gegarandeerd veilig sluiten, verloopt de besturing via een backup-accu die ook bij stroomuitval functioneert.

…en deuren!

In de Rhein-Neckar-Arena zijn rond de 250 deuren geplaatst. Deze werden gegrond op de bouwplaats afgeleverd zodat ze ter plaatse alleen nog maar kort overgelakt hoefden te worden. Daarbij zijn de buitendeuren voorzien van een matzwarte kleur, dezelfde als waarin de poorten zijn gestreken. Wat betreft de binnendeuren is er gekozen voor een elegant grijs. Dit grijs past zowel bij de intensief gebruikte hoofdingangen als bij de nooduitgangen.

Voorbeeld fankroeg: deze biedt plaats aan 400 mensen. Bij het plannen van de doorgangen moest daar dus rekening mee worden gehouden. “Van deze deuren zijn beide vleugels uitgerust met een paniekfunctie: de deuren moeten op elk moment naar buiten kunnen openen en goed kunnen sluiten. Daarvoor zorgt de glijraildeurdranger met geïntegreerde sluitvolgorderegeling”, aldus Ingo Wellenbrock. De montage met blokkozijnen bleek uiteindelijk zeer eenvoudig.

Verder binnenin het stadion, in de technische vleugel, staat de functionaliteit van de deuren voorop. Optische aspecten zijn dan bijzaak. Op deze plaatsen zijn brandwerende deuren wettelijk verplicht, voor een deel zelfs tot en met T90.

De deuren die vanuit de opslagruimten naar buiten leiden (deze zijn ook weer gestreken in matzwart), zijn uitgerust met aanvullende techniek: ze kunnen in het voorbijgaan met een simpele druk op de knop worden geopend. De elektrische draaivleugelaandrijving opent dan automatisch de deur.

De verenigingskleur van 1899 Hoffenheim komt alleen voor op de weg van de kleedruimten naar het speelveld: blauwe vloeren in de gangen. De deuren in edelgrijs blijven ook hier trouw aan de terughoudende architectonische stijl van de binnenruimte.