Inbrekers stoppen

Inbrekers kennen elke zwakke plek van een huis – en daartoe behoren bijna altijd de deuren. Daar waar leken zich laten misleiden door de buitenkant (bijvoorbeeld meerdere sloten), weten inbrekers wel hoe zij een op het eerste oog veilige toegang kunnen openbreken. “Veel huiseigenaren beveiligen bovendien alleen de voordeur. Maar inbrekers dringen veel eerder binnen via een zij-ingang of een garagedeur”, zo vertelt ons Friedhelm Schwake, veiligheidsexpert bij Teckentrup. Deuren met een verhoogde inbraakveiligheid voldoen bijvoorbeeld aan de eisen van de Duitse politie. De DIN-geclassificeerde weerstandsklassen (WK1 t/m WK4). Deuren van weerstandsklasse WK 2 zijn reeds bestand tegen openbreekpogingen met gereedschap als schroevendraaiers, tangen e.d. Zij houden al stand in 80% van alle inbraakpogingen. Vraag naar de testcertificaten van gerenommeerde producenten zoals Teckentrup.

Ook zij-ingangen tellen mee

“Huiseigenaren hebben weliswaar vaak een goed beveiligde voordeur, maar vergeten de zij-ingangen. Daarbij is er met name op deze deuren slecht zicht en dat zijn goede voorwaarden voor een geslaagde inbraak”, aldus Schwake. Zelfs tuinhuisjes en zomerhuisjes zijn vandaag de dag met zoveel dure spullen ingericht, dat extra beveiliging geen overbodige luxe meer is. Daarbij betekent veiligheid al lang niet meer het plaatsen van lelijke ijzeren duren. De inbraakwerende kelderdeur van Teckentrup is leverbaar in verschillende oppervlakken en kleuren en met diverse geïntegreerde beglazingen. Daarnaast laat deze veiligheidsdeur veel ruimte voor design.

De constructie van een deur bepaalt hoe moeilijk het “werk” voor de inbreker wordt. Friedhelm Schwake noemt als voorbeeld vier factoren die zorgen voor een grotere mate van veiligheid:

  • De deurophanging: massieve scharnieren met zogenoem¬de scharnierboutbeveiliging verankeren de deur aan het kozijn.
  • Extra veiligheidspennen: deze verankeren de deur aan het kozijn aan de kant van het scharnier. In combinatie met het slot zijn deze deuren dus aan beide zijden beveiligd waardoor het er aan één kant uittillen van de deur wordt voorkomen.
  • De beveiliging tegen uitboren en uittrekken zorgt ervoor dat ook met een loper, een schroevendraaier of een tang de deur niet kan worden geopend.
  • Meervoudige vergrendelsystemen: zij grijpen op meerdere plaatsen in het kozijn.