Geplaatst op 1 februari 2019
Categorie:
Garagedeuren

Garagedeur is te luid

De garagedeur is luidruchtig en de buren klagen al? Als dit gebeurt, zullen veel partijen eronder lijden. In dit artikel leest u waarom de garagedeur te luid of te piepend is en wat u eraan kunt doen.

Luide garagedeuren – Problemen opsporen en elimineren

Geen enkele garagedeur die tot nu toe beschikbaar is geweest voor de verkoop opent en sluit geruisloos. Als het achtergrondgeluid plotseling luider wordt of te hard is in vergelijking met andere garagedeuren, is er behoefte aan actie. De eerste stap is het identificeren van de bron van het storende geluid. In de regel zijn alle bewegende delen potentiële overtreders. Daarnaast zijn er externe omstandigheden zoals verwering of slijtage. Er moeten twee gevallen worden onderscheiden:

1. Permanent volume vanaf het begin
2. Of plotselinge verschijning van de bron.

Permanent volume of plotselinge gebeurtenis Als de garagedeur vanaf het begin verdacht luid is, kan er tijdens de installatie of afstelling iets misgegaan zijn. Als de garagedeur plotseling begint te piepen of ongewoon luid is, moeten verschillende oorzaken in overweging worden genomen. Externe invloeden en mechanische storingen kunnen ongewenste geluiden en slijtage van onderdelen veroorzaken.

Bepaal de oorzaak van “Garagedeur is te luid”

Om de bron van de fout te vinden, moeten mogelijke bronnen van fouten stap voor stap worden geëlimineerd. “De garagedeur is luid” beschrijft goed het algemene probleem, maar alleen door het exacter lokaliseren van het geluid kan een eerste afbakening plaatsvinden. Verschillende geluiden staan voor verschillende boosdoeners: Vaak is één onderdeel verantwoordelijk voor een piepende garagedeur. Er moet nader worden onderzocht of dit deel niet alleen een indirecte oorzaak is. De monteurs kunnen last hebben van vervuiling, vooral bij langdurig gebruik. Het smeren van vuil kan zich bijvoorbeeld ophopen in bewegende delen zoals kogellagers en leiden tot harde geluiden of een defect. Scharnieren kunnen ook aangetast worden door vuil of roest. Andere mechanische aanvalspunten zijn bijvoorbeeld •

  • Veren die tegen elkaar wrijven
  • Roterende wrijving door gebrek aan niet ingevette scharnieren
  • Verkeerd afgestelde loopwielen in de looprail
  • Of gedraaide kabels.

Aan de andere kant is het weer in al zijn facetten. Extreme weersomstandigheden zoals koude of warmte kunnen de fysische eigenschappen van componenten beïnvloeden in termen van uitzetting of inkrimping. Vocht en nattigheid kunnen de componenten aantasten, wat kan leiden tot roest of, in combinatie met indringend vuil, tot ongewone geluiden.

Wegnemen van de oorzaak

Misschien was je in staat om de oorzaak te achterhalen of kon je deze alleen maar verkleinen. Als de garagedeur luid is, is het altijd aan te raden om een specialist te raadplegen. Idealiter de monteur die de garagedeur oorspronkelijk heeft geïnstalleerd. Een eventuele probleemoplossing kan dan stap voor stap worden uitgevoerd. Dit herstelt de garagedeur in een goed functionerende staat.

Het aanpassen van de garagedeur kan een kunst op zich zijn.

  • Alles moet passen bij de eerste installatie en inbedrijfstelling van de garagedeur, anders ontstaat er vanaf het begin een probleem.
  • Het zorgvuldig lezen van de instructies of het zorgvuldig afstellen voorkomt hoge loopgeluiden.
  • Je moet altijd rekening houden met mogelijke aanvalspunten om preventief te kunnen handelen.
  • Zelfs bij een plotselinge verschijning van piepende geluiden of ongewoon harde geluiden kan aanpassing helpen.

In de breedste zin van het woord moeten de mechanica zelf worden gecontroleerd. Als u tijdens de verwerking geen grove fouten heeft gemaakt, is het alleen interessant om ze grondig te controleren als ze plotseling optreden. Door verschillende omstandigheden is het mogelijk dat onderdelen gebogen of uitgesleten zijn en daardoor niet naar behoren functioneren.

Als de constructie foutloos is, kunnen de fouten in de details zitten, waarom de garagedeur luid is. Reinig de onderdelen en verwijder het vet ervan om eventueel vuil te verwijderen. Uitzonderingen zijn gesloten, bewegende delen, die indien nodig opnieuw moeten worden ingevet om goed te kunnen functioneren.

Waarop moet worden gelet als de garagedeur luid is?

Mogelijke oorzaken moeten eerst worden vastgesteld voordat u willekeurig van onderdeel wisselt. Het hoeft niet alleen een oorzaak te zijn. Houd ook rekening met de interactie van verschillende factoren. De omstandigheden, het tijdstip van optreden, het type geluid – dit zijn allemaal aanwijzingen waarmee rekening moet worden gehouden. Als een installateur langskomt om de deur te repareren, moet hij op de hoogte worden gebracht van deze punten, zodat de oorzaak van de storing sneller kan worden opgespoord en verholpen.