Geplaatst op 18 februari 2019
Categorie:
Garagedeuren

Smart Home

Het handmatig openen van een garagedeur is voor veel garagegebruikers al lang verleden tijd. Er kwamen systemen op de markt waarmee de motoraangedreven garagedeur met behulp van een afstandsbediening bediend kan worden. Maar nu gaat de technologie nog een stap verder en maakt het mogelijk om garagedeuren via een smartphone te bedienen. Dit maakt het mogelijk om de garagedeur te integreren in een slim huissysteem.


De slimme garage – Hoe kan ik mijn garagedeur bedienen via Smart Home?
Een smart home is een huishouden waarin huishoudelijke en multimedia-apparaten op afstand worden bediend via een centrale unit door een smartphone of zonder terminal met behulp van een spraakassistent (zoals Alexa, Siri, Google Home). De elektrische garagedeur kan ook geïntegreerd worden in de slimme woning als integraal onderdeel van de woning. Er zijn nu veel systemen op de markt voor degenen die de garagedeuren willen bedienen met mobiele telefoons.

Welke varianten zijn er voor de besturing
Als u uw garagedeur slim wilt maken, heeft u een selectie van opties voor het bedienen van de deur. Een optie is om de garagedeur te bedienen met een app op de smartphone. Bepalend hierbij is of het contact met de deur via Bluetooth of via het WIFI netwerk thuis tot stand komt. Als het systeem de verbinding via Bluetooth tot stand brengt, moet de smartphone in de buurt zijn om commando’s te kunnen geven. Schellenberg biedt een garagedeur bediening voor de smartphone via Bluetooth voor 75 euro aan. Dit systeem is geschikt voor diegenen die alleen de deur direct bij de garage willen bedienen. De technologie werkt binnen een straal van ongeveer 15 meter rond de ontvanger.

Als u echter ook de status van de garagedeur op afstand wilt opvragen via bijvoorbeeld een app, is een WIFI-systeem de betere keuze. Omdat de verbinding met de garagedeur hier via het thuisnetwerk tot stand komt, is de controller overal toegankelijk zolang er een internetverbinding bestaat. Voor deze systemen zijn er inmiddels verschillende aanbieders op de markt zoals bijvoorbeeld Chamberlain, Gogogate, Maveo, SOMweb, Nice IT4WiFi en verder. Naast de gebruikelijke functies bieden deze systemen ook de mogelijkheid om de gebruiker te waarschuwen als de garagedeur per ongeluk open blijft staan. De gebruiker wordt ook verwittigd wanneer een andere persoon de garagedeur opent.

Garagentor über Smart Home steuern

Een wat ongebruikelijker variant voor de besturing is de bediening van de koplampknipperlichten om de poort te openen. Deze variant is bijzonder praktisch voor motorrijders die de garage kunnen openen zonder een smartphone of afstandsbediening mee te nemen. De HomeMatic® draadloze sensor wordt op de markt aangeboden door eQ-3. Het eQ-3 apparaat evalueert de elektrische stroompulsen van lampen en stuurt een actuator via de radiosignaal zodra het de eerder aangeleerde pulssequentie detecteert.
Bouw uw garagedeur om naar Smart Home
Het gemak van het achteraf inbouwen van een garagedeur in een slim systeem hangt af van een cruciale factor
Als de garagedeur al is uitgerust met een aandrijfmotor, moet in de meeste systemen een ontvangermodule op de deuraandrijving worden aangesloten. Als het contact tussen smartphone en deur via het WIFI moet plaatsvinden, moet ook de internetverbinding tot stand worden gebracht. Zodra de juiste app op de smartphone is geïnstalleerd, is het systeem klaar voor gebruik.
Om de HomeMatic® draadloze sensor om te zetten naar de HomeMatic® draadloze sensor is het noodzakelijk om de sensor aan de lijn van de te bedienen lamp te bevestigen voor het openingssignaal. Tijdens de installatie wordt de kabel in de sensor geklemd zodat deze het signaal kan ontvangen. De ontvangstsensor wordt net als bij de andere systemen op de aandrijfmotor aangesloten.
Als u niet vooraf over een elektrisch bediende garagedeur beschikt, moet u eerst uw garagedeur ombouwen tot een elektrische deur. Alleen garagedeuren met aandrijfmotoren zoals de CarTeck Drive van Teckentrup kunnen achteraf met deze slimme systemen worden uitgevoerd.
Smart Home macht es möglich: Steuerung des Garagetors über das Smartphone

Voordelen van een slimme garagedeur
Maar wat is het voordeel van een slimme garagedeuropener ten opzichte van een conventionele afstandsbediening? Door over te schakelen op een slim systeem heeft de gebruiker de mogelijkheid om zijn smartphone om te bouwen tot een centraal bedieningselement. Het voordeel is dat er geen afstandsbedieningen meer nodig zijn en in plaats daarvan is er altijd maar één mobiele telefoon als bedieningselement. Daarnaast bieden veel systemen meer gebruiksmogelijkheden dan conventionele besturingen. Zo kan de garagedeur vanuit de hele wereld worden geopend, of kunnen meldingen over het openen van de garage door andere mensen naar de mobiele telefoon worden gestuurd.

Hier zijn vele scenario’s die ons zullen helpen om door ons dagelijks leven heen te komen.Zo kan bijvoorbeeld de deur worden geopend voor de tuinman of de vertrouwde pakketleverancier – ook als er niemand thuis is.
Een ander voordeel van systemen die signalen verzenden via een smartphone app is het grote aantal mogelijke gebruikers. Fabrikanten bieden een ander aantal gebruiksrechten voor een garagedeur. Zoals hierboven beschreven, kunnen verschillende mensen de garage openen zonder zelf aanwezig te zijn. Als dit niet gewenst is, kunnen de gebruiksmogelijkheden ongebruikt blijven en heeft de gebruiker alleen toegang tot de garage via zijn eigen apparaten.
Het gereedmaken van de garage is niet bijzonder duur en ook niet bijzonder moeilijk te installeren. Dit maakt ze perfect voor iedereen die zijn garage niet langer wil bedienen met een afstandsbediening. Er zijn verschillende systeemvarianten waaruit gebruikers moeten kiezen. Elke variant heeft zijn voor- en nadelen, die afhankelijk van het gebruik van invloed kunnen zijn. Voor mensen die de garage vaak voor langere tijd niet gebruiken, is afstandsbediening via het thuisnetwerk een optie.