Geplaatst op 7 februari 2019
Categorie:
Garagedeuren

Voorkom duisternis in de garage

Vooral in de herfst en winter, wanneer het vroeg donker wordt en het vaak mistig is, gebeuren er veel ongelukken op eigen terrein: Als de verlichting in de garage of carport slecht is of zelfs niet aanwezig is, zijn krassen tijdens het parkeren bijna onvermijdelijk. Daarom moet bij de bouw van een garage of carport de verlichting in een vroeg stadium worden bepaald – zowel binnen als buiten.

De juiste verlichting in de garage en carport

Het eerste wat u moet controleren is welke verlichting gewenst is om de carport of garage ermee uit te rusten. Voor veel mensen is zwakke verlichting voldoende om te kunnen parkeren, maar als er geen verlichting op de rest van het terrein is, kan dit in het donker problematisch zijn. Vaak is het niet voldoende om het interieur van een garage te verlichten of een enkele lamp in een carport te plaatsen. De oprit moet ook worden uitgerust met krachtige armaturen, idealiter met een bewegingssensor. Dit reageert ofwel bij het naderen van een garagedeur, ofwel alleen wanneer de garagedeur wordt geopend.

Als de ingang volledig onverlicht is, kunnen aan de zijkanten van het pad mastbolders worden geïnstalleerd. Een tip: solar verlichting is bijzonder energiezuinig en tegelijkertijd nuttige wegwijzers om veilig naar de garage te rijden.

Voordat u de verlichting koopt, moet u ook beslissen welk type lichtbron, lichtintensiteit en verlichtingshoek het beste is. De focus moet altijd liggen op een optimale verlichting van het gebied waarop wordt gereden – dit moet zowel in de garage als buiten het geval zijn om maximale veiligheid te garanderen.

Wat onderscheidt goede buitenverlichting in een garage of carport?

Bij het plannen van de buitenverlichting voor de garage of carport moet u bijzondere aandacht besteden aan de hoek van de verlichting en de lichtintensiteit. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de lampen verblindingsvrij zijn, anders kan het parkeren nog moeilijker worden gemaakt door fel licht. Voor gebruik buitenshuis moeten de lampen ook weerbestendig zijn: kou, wind en regen mogen hen niet hinderen.

Installeer de buitenarmatuur zodanig dat de oprit en het interieur perfect verlicht zijn. Idealiter worden er twee lampen tegelijk geïnstalleerd: Een armatuur met een hoog wattage aan de buitenmuur van de garage zorgt voor maximale veiligheid bij het betreden en verlaten van de parkeergarage, terwijl een lagere verlichting in het interieur helpt de weg te vinden bij het in- en uitstappen. Als het gebouw een uitspringend dak heeft, zijn LED-plafondarmaturen een goede keuze. Zij zorgen ervoor dat obstakels in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord.

Waarop moet worden gelet bij interieurverlichting voor carports en garages

Soortgelijke criteria zijn van toepassing bij de planning van de binnenverlichting van een carport of garage: Ook hier zijn weerbestendige materialen belangrijk, omdat deze gebieden niet altijd beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Ook moet worden gecontroleerd hoeveel lampen nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle gebieden goed verlicht zijn. In dit verband moeten ook de hoek en hoogte van de lampen worden bepaald.

Ook de grootte van de garage of carport is van belang. Als de ruimte zeer klein is, is een enkele plafondarmatuur in het midden meestal voldoende. In grotere garages kan het de moeite waard zijn om meerdere lampen te installeren. Dit is vooral voordelig als de ruimte voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals het repareren of reinigen van het voertuig. Daarom moeten de zijvlakken altijd goed verlicht zijn. Een slimme keuze is de energiezuinige LED-armaturen, die in de gewenste aantallen op de wanden worden geïnstalleerd.

Besteed aandacht aan energie-efficiëntie: zuinige lichtbronnen voor garages en carports

Het is geen geheim dat gloeilampen echte energieverslinders zijn. Ze worden daarom niet aanbevolen voor de verlichting van garages en carports, noch voor woongebouwen – temeer daar deze lichtbronnen al enige tijd niet meer zijn toegestaan. Halogeen is ook geen goede keuze, omdat deze lampen niet alleen veel energie verbruiken, maar ook zeer schadelijk zijn voor het milieu. LED-spots daarentegen zijn zowel een moderne als economische oplossing. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, hebben een lange levensduur en worden als bijzonder robuust beschouwd. LED-armaturen verbruiken slechts een fractie van de energie die nodig is om gloeilampen of halogeenlampen te laten werken. Dit maakt ze tot een rendabele oplossing voor de lange termijn, beschikbaar in een breed scala van ontwerpen en types: LED-armaturen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen en types: LED-armaturen zijn verkrijgbaar voor plafondmontage, maar ook als wandarmaturen en als spotlights voor de vloer. Het is daarom van essentieel belang om bij de keuze van een bepaalde lichtbron rekening te houden met de voorwaarden van het onroerend goed.

Het juiste licht voor onderhoud en reiniging van auto’s

Veel autobezitters gebruiken hun garage om hun voertuig schoon te maken of om het motorcompartiment te controleren. In dit geval moeten lampen met een hoog wattage worden gebruikt: Installeer ten minste twee lampen aan de lange zijde van de garage om alle gebieden voldoende te verlichten. Bovendien kunnen extra spots worden geïnstalleerd die afzonderlijk kunnen worden ingeschakeld. Het is belangrijk dat het interieur gelijkmatig wordt verlicht, zodat er geen donkere hoeken ontstaan – en een zaklamp of andere hulpmiddelen overbodig zijn.

Teckentrup LED binnenverlichting lichte garage door LED Stripes

De nieuwe LED Stripes van Teckentrup verlichten uw garage. Ze worden magnetisch op de garagedeur geklikt en zijn daardoor zeer eenvoudig te installeren. Zodra de garagedeur wordt geopend, worden de LED strips automatisch ingeschakeld door de bewegingsmelder en bieden u het beste zicht. Dit kan zeer nuttig zijn, niet alleen bij het parkeren en uitparkeren, maar ook als u het overzicht in uw garage bent kwijtgeraakt en eindelijk orde wilt scheppen, profiteert u van het heldere licht – 6.000 lumen. De LED Stripes bieden een innovatief en zeer efficiënt alternatief voor conventionele verlichtingssystemen vanwege hun lage stroomverbruik.

Bekijk de video van onze LED-interieurverlichting op ons YouTube.