Geplaatst op 18 februari 2020
Categorie:
Brandwerend

Branddeur monteren is meer dan alleen een waterpas.

Deur monteren; meer dan alleen een waterpas.

Nu we weten welk type deur we gaan toepassen. Is het het van wezenlijk belang dat de deur op de juiste wijze wordt gemonteerd. Om de deur op de juiste wijze te monteren is er meer nodig dan alleen een waterpas.

De eerste stap is te bepalen met welke schroeven we deur gaan vastzetten, dit dienen schroeven te zijn van de juiste dikte en de juiste lengte in combinatie met eventueel de juiste plug. Nadat we de deur waterpas hebben gezet en met de juiste schroeven hebben vastgezet brengen we het tochtrubber, netjes in het verstek geknipt, aan.

De volgende stap is het monteren van het gekozen krukgarnituur en eventueel een deurdranger. Vervolgens dient het veerscharnier op de juiste spanning te worden gebracht, of in het geval van een deurdranger de deurdranger op de juiste manier te worden afgesteld. Bij het afstellen van het veerscharnier en de deurdranger gaat het erom dat deur onder een bepaalde, minimale, hoek ten alle tijde sluit en dat dit niet te snel en te hard gaat.

Na het afstellen van bovengenoemde sluitmiddelen dienen we te controleren of het deurblad misschien ergens klemt. Om dit op te lossen dienen we eventueel het constructiescharnier ligt bij te buigen. Is gekozen om de deur uit te voeren met een 3-D scharnier dan is het een kwestie van simpel een schroef verder in of uit te draaien.

Als laatste stap gaan we kozijn brandwerend afwerken. Dit kan en mag, eventueel, op verschillende manieren. Afhankelijk van de brandwerende eis en het type kozijn kan dit variëren van een brandwerende PUR tot het afmortelen van een hoekkozijn. Indien is gekozen voor een muuromvattend kozijn die fabrieksmatig is gevuld mineraalwol of gipsstroken, hoeven we in het werk het kozijn niet af te werken.